Zoek
Sluit dit zoekvak.

| De ultieme plan je reis checklist!

Boek je volgende reisavontuur in 10 stappen

De bestemming, accommodatie, vervoer, rondreizen, reispapieren, verzekeringen, medicijnen, en meer. Er is zoveel te overwegen voordat je daadwerkelijk op reis kunt gaan. Zelf vinden we het fantastisch om hierin de beste opties uit te zoeken en naast elkaar te leggen.

Maar we kunnen het ons voorstellen dat dat niet voor iedereen zo is en dat het aanbod op boekingssites soms overweldigend kan zijn. Bovendien wil je natuurlijk niets vergeten zijn wanneer je aan een nieuw reisavontuur begint.

Daarom hebben we deze ultieme ‘plan je reis checklist’ ontwikkeld met uitgebreide tips over allerlei travel services en links naar onze favoriete reiswebsites en aanbieders.

Ga snel naar

Azoren Terceira

Stap 1: Bepaal je bestemming

Iedere reis begint natuurlijk met het bepalen van de bestemming. Wordt het een avontuurlijke rondreis, een zonvakantie, een relaxweekend of een bruisende citytrip? Of misschien wel een combinatie hiervan? Voor inspiratie kun je altijd terecht op onze site.

Hier delen wij gratis reisgidsen van onze eerdere reisbestemmingen in Europa, Azië en Oceanië, waarbij we zowel bekende als minder bekende plekken bezoeken. Vaak gaan we hierbij op zoek naar plekken en activiteiten die iets van de gebaande paden afliggen.

Op onze landenpagina vind je alle landen waar we tot nu toe reisgidsen over hebben geschreven. Maar kijk ook eens op onze ontdekpagina voor onze citytrips en roadtrips.

Stap 2: Check of je een visum nodig hebt

Wie binnen Europa reist heeft doorgaans geen visum nodig. Maar ga je verder weg, dan is een visum vaak wel een vereiste wil je een land in komen. Het ligt er dan vaak niet alleen aan waar je precies naartoe gaat, maar ook hoelang je van plan bent om te blijven.

Sommige toeristenvisa zijn makkelijk te verkrijgen op het moment van aankomst. Maar andere zul je (ver) voor vertrek moeten organiseren. Wil je weten of en wat voor soort visum je nodig hebt voor je volgende reis? Dit kun je checken via deze site van de Rijksoverheid.

Heb je een visum nodig, dan regel je die het goedkoopst via de ambassade van het land waar je naartoe wilt. Maar dit kan in sommige gevallen nog best een lastig en langdurig proces zijn. Makkelijker is het om in zo’n geval iets meer te betalen via een platform als e-visum. Hier nemen ze al het werk voor je uit handen en dat scheelt jou een hoop zorgen.

Let op! In sommige landen is het een vereiste dat je paspoort nog enkele maanden geldig is op het moment dat je dat land weer verlaat. Indien je hier niet aan voldoet, kan de toegang tot het desbetreffende land je worden ontzegd. Wij hebben dit persoonlijk een keer meegemaakt tijdens een trip naar Indonesië en weten er dus alles van hoe ellendig dit is.

Wil je weten of het voor jouw reisbestemming ook noodzakelijk is dat je paspoort bij het uitreizen nog een aantal maanden geldig is? Dit kun je checken op de website van de ambassade of consulaat van het land waar je naartoe reist.

De ultieme reis checklist paspoorten

Stap 3: Check of je vaccinaties en/of medische documenten nodig hebt

Vaccinaties en medicijnen

Al voor de Covid-19-pandemie was het voor reizen naar verre bestemmingen vaak nodig om bepaalde vaccinaties te halen. Soms zijn vaccinaties verplicht om een land binnen te komen, in andere gevallen worden ze (sterk) aangeraden.

Wil je weten of er voor jouw bestemming ook vaccinaties nodig zijn? Dit kun je gemakkelijk checken via deze website van de GGD of via Thuisvaccinatie.nl. Via beide platforms kun je ook eenvoudig een afspraak maken om je vaccinaties te halen. Bovendien geven de artsen ook advies over of je nog extra medicijnen nodig hebt, zoals malariapillen.

Bij de GGD maak je een afspraak voor vaccinatie op één van hun locaties. Bij Thuisvaccinatie.nl komt de arts je bij jou thuis vaccineren. In beide gevallen worden de vaccinaties, afhankelijk van je zorgverzekering, vergoed.

Medische documenten organiseren

Voor sommige medicijnen heb je documenten nodig om ze tijdens je reis bij je te mogen hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor zware pijnstillers die onder de Opiumwet vallen. Wil je weten of je een verklaring nodig hebt voor medicijnen die je hier in Nederland op voorschrift van je dokter hebt gekregen? Kijk dan op deze website van het CAK.

Op deze website vind je ook instructies over hoe je de benodigde documenten kunt aanvragen. Meestal begint dit met een verklaring van je dokter, die vervolgens naar het CAK gestuurd dient te worden om van de juiste stempels te worden voorzien.

Het is belangrijk om dit ruim voor vertrek te regelen, want je wil niet zonder de juiste papieren of medicijnen komen te zitten.

Stap 4: Kies je reisverzekering

Je wilt er liever niet aan denken zo voor je op reis gaat, maar er kan natuurlijk altijd iets misgaan. Een vliegtuig kan vertraging hebben, bagage kan beschadigd of verloren raken, en je kunt tegen medische kosten aanlopen op de plaats van bestemming. In al die gevallen is het toch wel fijn als je goed verzekerd bent.

Check eerst of je al een reis- of annuleringsverzekering hebt. Je zult niet de eerste zijn die ooit al een keer een doorlopende verzekering heeft afgesloten in een pakket met andere verzekeringen, of dit automatisch bij een creditcard of bankrekening heeft zitten. Mocht dat zo zijn, dan is het handig om na te gaan of deze reisverzekering ook de risico’s dekt die passen bij je nieuwe avontuur.

Is dat niet zo, of heb je nog geen reisverzekering, dan raden wij OHRA aan. Let er hierbij goed op wat je precies verzekert. Is dat bijvoorbeeld ook een annuleringsverzekering, dan hoef je die niet apart nog bij het boeken van je vliegtickets af te sluiten.

Stap 5: Organiseer de heen- en terugreis

Weet je inmiddels waar je heen wilt? En heb je een idee hoe lang de reis ongeveer mag gaan duren? Dan wordt het tijd om de heen- en terugreis te plannen. Zeker voor wie met het vliegtuig reist, kan het handig zijn om een klein beetje flexibel te zijn wat betreft de reisdagen. Eén of twee dagen eerder of later vertrekken kan soms honderden euro’s schelen.

Maar natuurlijk zal niet iedereen met het vliegtuig reizen. Daarom delen we hieronder ook tips voor wie met de trein of de auto op pad gaat.

Voordelig vliegtickets boeken

Voor het vinden van voordelige vliegtickets raden we allereerst Skyscanner aan. Dit is nog steeds onze go-to zoekmachine voor vluchten. Er zijn verschillende technieken waarmee je de prijs op je tickets met Skyscanner kunt drukken. Zo kun je bij het zoeken ‘Nederland’ invullen om Skyscanner de goedkoopste luchthaven voor je vertrek te laten vinden. Hetzelfde kun je doen met het land van aankomst.

Bovendien kun je met Skyscanner ook flexibel op reisdata zoeken door een hele maand te selecteren. In dat geval krijg je voor die maand een overzicht te zien met de goedkoopste en duurste dagen om heen en terug te vliegen. Bekijk voor meer tips voor het vinden van goedkope vliegtickets met Skyscanner deze blog.

Let bij het boeken van je tickets wel op de vluchttijden en of die niet erg ongunstig zijn. Uit eigen ervaring weten we dat goedkoop nog weleens duurkoop kan worden, als je bijvoorbeeld ergens midden in de nacht vervoer naar een luchthaven of hotel moet organiseren.

Ook raden we aan de aanbiedingen die op Skyscanner te vinden zijn, te vergelijken met die op KIWI.com. Dit platform heeft ook een zeer geavanceerde zoekmachine, waarin je flexibel op reisdata en bestemmingen kunt zoeken. Bovendien kun je op KIWI gelijk invoeren hoeveel bagage je mee wilt nemen, zodat je dit direct in de prijs doorberekend ziet. In tegenstelling tot Skyscanner, boek je op KIWI direct je tickets.

Treinreizen binnen Europa

Begint jouw reis op het perron? Tegenwoordig gebruiken wij het platform Omio voor het vinden van goede dienstregelingen en tickets binnen Europa. Hierbij gaat het dan wel om tickets voor eenmalige reizen binnen of tussen enkele Europese landen.

Ga je voor langere tijd een treinreis door Europa maken, waarbij je meerdere landen aandoet, dan zou het kunnen lonen om een Interrail Pass te kopen. Deze is er in twee varianten: ‘Continuous’ en ‘Flex’.

Bij de Flex pas heb je een vast aantal dagen waarop je kunt treinen, die je flexibel kunt gebruiken binnen een vaste periode van 1 of 2 maanden. Je kunt hierbij kiezen uit 4 dagen, 5 dagen, 7 dagen, 10 dagen of 15 dagen. Op deze dagen kun je zoveel treinen pakken als je wilt.

De Continuous pas stelt je instaat onbeperkt met de trein te reizen voor 15 dagen, 22 dagen of 1 t/m 3 maanden.

Met de Interrail Pass kun je dus zelf kiezen welke variant het best bij jouw wensen past. Let er met het kopen van zo’n pas wel op of er geen (hoge) kosten bovenop komen voor reserveringen van zitplaatsen. Dit is bijvoorbeeld het geval in Italië. In dat geval zou het kunnen zijn dat losse tickets toch goedkoper zijn.

Met de auto op pad

Blijf je binnen Europa en ga je met de auto op pad, dan is het aan te raden om de website van de ANWB goed door te spitten. Hier vind je informatie over zaken als wegwerkzaamheden in het buitenland, wat je verplicht bij je hoort te hebben in de auto, of je een milieusticker nodig hebt, en natuurlijk hoe je onderweg verzekerd kan zijn van pechhulp.

Stap 6: Boek je accommodatie

Eén van onze favoriete bezigheden in het plannen van een reis is het zoeken naar fijne accommodatie. Hiervoor gebruiken we 99% van de tijd Booking.com. We vinden de zoekmachine van dit platform heel prettig werken.

Zo kun je filteren op accommodaties die het best zijn beoordeeld en tegelijkertijd voldoen aan een door jou ingestelde prijsrange. Ook kun je via de kaartfunctie precies zien waar een accommodatie zich bevindt en hoe ver dit is van bepaalde high-lights die je wilt bezoeken. Bij het boeken van een kamer of appartement is het bovendien transparant wat de annuleringsvoorwaarden zijn. In veel gevallen kun je nog tot het laatste moment een boeking wijzigen of annuleren.

Wat ook heel fijn is aan Booking is dat je Genius punten spaart, waardoor je al snel 10 tot 15% korting ontvangt op geselecteerde accommodaties.

In onze ervaring is Booking daarom bijna altijd de goedkoopste aanbieder. Maar om dit zeker te weten zou je dit kunnen checken bij Tripadvisor. Dit platform laat per hotel zien wat de aanbiedingen zijn van verschillende platforms, zoals Booking, Expedia, Agoda en Hotels.com.

Reis je op een krap budget en ben je uitsluitend opzoek naar hostels? Kijk dan ook eens op Hostelworld.com.

Stap 7: Organiseer je vervoer op locatie

Reis je met het vliegtuig? Dan is het belangrijk om ook vervoer op je bestemming te organiseren. Wat hiervoor het beste werkt is afhankelijk van het land en/of gebied waar je naartoe reist. Zo zijn er landen met heel goed openbaar vervoer. Terwijl je op andere bestemmingen echt een auto nodig hebt. In weer andere landen kun je spotgoedkoop reizen met een taxi.

Hieronder zetten we de verschillende opties voor je op een rij.

Voordelig een auto huren op vakantie
Een auto huren op locatie

Goedkoop een auto huren op locatie doe je bij Rentalcars.com of Economybookings.com. Op deze sites kun je de prijzen en aanbiedingen vergelijken van verschillende bekende verhuurbedrijven zoals Europcar, Alamo, Sixt en Hertz.

Hierbij is het mogelijk om een auto op één plek op te halen, bijvoorbeeld op de luchthaven van aankomst, en weer op een andere plaats in te leveren, zoals een andere luchthaven van vertrek.

Bij Rentalcars en Economybookings kun je ook gelijk een verzekering afsluiten, zodat je dit niet hoeft te doen als je de auto bij een aanbieder ophaalt. Check van te voren of een dergelijke verzekering echt nodig is en of de kosten van mogelijke schade of diefstal niet al gedekt worden via je reisverzekering.

Heb je geen zin om ‘de kleine lettertjes’ in de gaten te houden en wil je gemak, dan kun je het best je auto huren via Sunnycars. Dit is een iets duurder platform, maar wel heel erg gebruiksvriendelijk. Bij Sunnycars ben je direct overal voor verzekerd zodra je een boeking bij hun plaatst. Zo weet je dat je nooit voor onverwachte kosten zal komen te staan.

Check of je een internationaal rijbewijs nodig hebt

Belangrijk om te vermelden is dat je in sommige landen een internationaal rijbewijs nodig hebt om te mogen rijden. Dit geldt voor de auto, maar ook voor motor en scooter. Een internationaal rijbewijs is te verkrijgen via de winkel van de ANWB. Op deze pagina kun je checken of je een internationaal rijbewijs nodig hebt.

Scooter rijden in het buitenland
Bussen, treinen en boten op locatie

Uiteraard hangt het van je specifieke bestemming af waar je het best tickets voor een doorreis met bus, trein of (ferry)boot boekt. Soms is het handig dit op de locatie zelf te doen. Maar wij vinden het vaak wel fijn om voor ons vertrek al informatie te hebben over dienstregelingen en om bepaalde belangrijke verbindingen alvast vast te leggen.

Binnen Europa is Omio een website die we recent hebben ontdekt en heel handig vinden. Op Omio vind je dienstregelingen voor treinen, bussen en vluchten. Vul in tussen welke plaatsen je wilt reizen en het platform zoekt voor jou de beste dienstregeling tegen de beste prijs. Informatie en tickets voor veerdiensten in Europa vind je op directferries.

Reis je buiten Europa? Dan raden we 12go aan. Hier hebben we heel goede ervaringen mee, zeker op onze Azië-reizen. Op dit platform vind je direct informatie over treinen, bussen, veerboten, luchthaventransfers en vluchten. Ook hier is het makkelijk en betrouwbaar zoeken naar de beste dienstregelingen tegen de beste prijzen.

Binnenlandse vluchten

Zoals hierboven beschreven, kun je bij Omio en 12go ook informatie en tickets vinden voor binnenlandse vluchten. Nu is dit binnen Europa meestal niet nodig, tenzij je reist van of naar een eiland. Maar wie een rondreis wil maken in een groot land als Amerika, Canada of Australië, kan er eigenlijk niet omheen.

Dit soort vluchten kun je ook makkelijk en goedkoop vinden via Skyscanner en KIWI.

Stap 8: Kies je activiteiten en boek tours

Een activiteit of tour boeken kan vaak ook op locatie, maar er zitten altijd wel bepaalde activiteiten tussen die je echt van te voren wilt vastleggen. Bijvoorbeeld om er zeker van te zijn dat je een plekje hebt of dat een activiteit echt in je reisschema past. Hiervoor checken wij altijd GetYourGuide en Tripadvisor.

Op dit moment boeken we de meeste van onze tours via GetYourGuide. Deze boekingssite biedt een heel duidelijk overzicht van de tours die je op een specifieke bestemming kunt doen, waarbij je de verschillende prijzen en reviews met elkaar kunt vergelijken.

Ga je op stedentrip? Dan kan het voor bepaalde musea of attracties handig zijn om skip-the-line tickets te boeken of een city-pas waarmee je tegen een gereduceerd tarief toegang hebt tot meerdere high-lights. Deze zijn ook te vinden via GetYourGuide, maar hiervoor gebruiken we ook vaak het platform Tiqets.

Wil je tijdens je reis naar een concert, sportevenement of festival. Hiervoor is Ticketmaster de aangewezen partij om betrouwbare tickets te boeken.

Stap 9: Regel je geldzaken

Zeker voor een verre reis is het noodzakelijk bepaalde geldzaken van tevoren goed te organiseren. Vergeet bijvoorbeeld niet je bankpas op ‘wereld’ te zetten op het moment dat je op vakantie gaat buiten Europa. Hieronder zetten we een aantal belangrijke geldzaken voor je op een rij.

Geldzaken op vakantie in het buitenland
Organiseer je bankpassen en creditcards

Zorg dat iedereen die meegaat op reis een betaalpas en een creditcard op zak heeft. Die laatste is in het buitenland vaak nodig, bijvoorbeeld bij het maken van hotelreserveringen en/of het huren van een auto. Zelf reizen we al jaren met een Mastercard en dit werkt perfect.

Reis je vaak, dan zou je kunnen overwegen een speciale creditcard aan te vragen waar je makkelijk Airmiles mee kunt sparen. Dit kan bijvoorbeeld met een American Express Card.

Zorg ervoor dat de betaalpassen die je meeneemt, staan ingesteld op het gebruik in het buitenland en specifiek op het land van bestemming. Meestal kun je dit regelen in de app van je bank, waarin je dan aangeeft dat je voor een specifieke periode naar een bepaald land en/of werelddeel gaat.

Indien je in bezit bent van een cardreader voor je betaalpas(sen), doe je er goed aan deze ook mee te nemen.

→ Vergeet ook niet het noodnummer van je bank op te slaan in je telefoon, tezamen met je pasnummer, zodat je je bankpas kunt laten blokkeren in geval van diefstal of verlies.

Pinnen in het buitenland

Let op extra kosten die in rekening gebracht kunnen worden voor betalen in het buitenland. Vaak is het het voordeligst om direct met je betaalpas te betalen, bijvoorbeeld in een hotel of restaurant.

Voor het opnemen van cash geld in het buitenland wordt vaak een extra toeslag in rekening gebracht. Dit geldt niet voor alle landen in de EU, maar ook hier kan het gebeuren dat banken iets extra’s rekenen. Geld opnemen in het buitenland is daarbij altijd goedkoper als je ervoor kiest om deze kosten in de lokale valuta te voldoen.

Geld wisselen is eigenlijk altijd duurder dan pinnen of met creditcard betalen.

Cash en vreemde valuta

In veel gevallen is het niet nodig om vreemde valuta contant mee op reis te nemen. Op de meeste luchthavens in de wereld heb je zo een pinautomaat gevonden. Mocht je van tevoren willen checken of je ook snel toegang zult hebben tot een pinautomaat op je plaats van bestemming, kijk dan op deze site van Mastercard.

Toch kan het een fijne gedachte zijn om alvast wat cash op zak te hebben om die eerste kosten bij aankomst te kunnen dekken. In dat geval kun je vreemde valuta veilig online bestellen bij GWK Travelex. Dit geld is af te halen op een GWK locatie bij jou in de buurt of een GWK balie op het vliegveld.

Heb je bij terugkomst nog vreemde valuta over, dan kun je die hier ook weer omwisselen naar euro’s.

Stap 10: Inpakken

En dan is het eindelijk tijd om in te pakken. Na een keer een koffer thuis te zijn vergeten, weten we inmiddels dat je best veel dingen op locatie kunt kopen. Maar er zijn natuurlijk zaken waar je niet zonder kunt vertrekken. Daarom hieronder een checklist met dingen die je absoluut niet mag vergeten.

Vakantie paklijst met dingen die je écht niet mag vergeten!

Algemeen

Specifiek voor vlieg- en treinreizen

Specifiek voor autoreizen

Vond je deze post nuttig? 

Sla hem dan op op Pinterest of deel ‘m op Facebook.

En vergeet ons niet te volgen op Instagram, Facebook en Twitter.

Of trakteer ons…

De ultieme reis checklist

| Meer lezen?

Vind onze andere blogs

Hmong-Ha-Giang-Loop.jpg

De Ultieme Gids voor de Ha Giang Loop: Avontuur, Landschap en Cultuur

Trek het wilde hart van Vietnam in met onze ultieme gids voor de Ha Giang Loop. Ontdek de ruige pracht van de noordelijke landschappen van Vietnam, waar elke bocht in de weg je confronteert met adembenemende vergezichten en een rijke culturele erfenis. Laat deze gids je betrouwbare metgezel zijn terwijl je de bergpassen navigeert, de tradities van lokale stammen onthult en je eigen verhaal weeft in dit land van uitmuntende schoonheid.

LEES MEER »
Noord-Vietnam off the beaten track

Reisgids Noord-Vietnam off the beaten track

Noord-Vietnam is een populaire reisbestemming voor natuur- en cultuurliefhebbers, met bucketlist plaatsen als Ha Long Bay en Sapa. Maar dit deel van Vietnam kent nog genoeg verborgen pareltjes, waarmee je ook buiten de gebaande toeristische paden kunt treden en het échte authentieke Vietnam kunt ervaren. Wij gingen je voor en geven onze beste tips in deze blog.

LEES MEER »

2 reacties

    1. Dank je wel voor je waardevolle reactie! We hebben een hoop tijd, moeite en energie in het samenstellen van deze lijst gestopt en hopen anderen hiermee goed op weg te helpen voor hun volgende reis! Groetjes, Samira en Maurits.

Geef een reactie

Ontdek meer van How We Travelled Nederland

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Verder lezen

Delen via...